25 Temmuz 2009 Cumartesi

Bir Klip Yapmak, Ve Çok Güzel Yapmak!

Son zamanlarda izlediğim en başarılı prodüksiyon. Üstelik öyle ciddi profesyonel firmaların eline düşmeden, kendi büyüklüğünde bir prodüksiyon... İzleyin, anlayacaksınız:



(Youtube izleyemeyenler için Dailymotion linki: burada).

İzlediğinize göre klibin yapım hikayesini merak etmeye başlamışsınızdır. "kasimzorlu" isimli kullancı twitter'da hikayeyi şöyle anlatmış (yazıyı aynen kopyalıyorum, yazım hataları da yazara aittir!):

"Klibin yönetimi ve prodüksiyonu 2 kişi tarafından yapılmış; Hal Kirkland, Masa Kawamura, Hal ve Masa Bartle Boogle Hegarty NewYork şubesinde reklamcılık yapıyorlar.
Projeye başlarken aşmaları gereken birkaç önemli zorlukla karşılaşmışlar.
1.si 0 bütçe; ellerinde klibi çekmek için hiç para yokmuş.
2. si filmi çekecek yönetmenlerin NewYork'ta olmaları Sour grubu üyelerinin ise Tokyo'da yaşıyor olmaları
3. ve en önemlisi ise Yönetmenlerin BBH de tam zamanlı olarak çok yoğun çalışıyor olmaları.
Yukarıdaki sınırlılıklar klibin çekilmesine engel olması yerine klibin çekileceği ortamı yaratmış ve klibi webcamler aracılığı ile çekmeye karar vermişler. Sour grubunun çok sadık bir üye kitlesine sahip bir forumu bulunuyor. Forumda grubun hayranlarına klip çekiminde gönüllü olmaları için çağrı yapılmış ve dünyanın heryerinden bir sürü hayran gönüllü olmak için sıraya girmiş bunlardan en şaşırtıcı olanı ise Portekiz’in küçük bir kasabasından çekime katılan hayran olmuş.
Takip eden birkaç ay çekimlerle sürmüş 80den fazla insan aktif olarak çekimlere webcamleri aracığı ile katılmış. Herbir bölümle yönetmenler bizzat ilgilenmişler ve kaydetmişler.
Şarkı ise hayatta kendine özgü sesini ve rengini keşfetmeyi ve insanın ancak bireyselliği benimseyerek dünyanın geri kalanının ona sunduklarını anlayabileceğini anlatıyor. Şarkının anlamı ile klibinin çekilme yöntemi ayrıca bir ahenk oluşturmuş."

Son bir not da benden; adamların üretkenliği böyle hayata geçerken, biz Türklerin üretkenliği de onların ürettiklerini yayınlarken ortaya çıkıyor. Grubun adı "Sour", şarkının adı "Hibi no neiro". Bu şarkı Facebook'ta "vay hibinolar, süper video yapmışlar" diye dolaşıyor! Türküz değil mi?...

1 yorum: