17 Nisan 2019 Çarşamba

Nasıl Bu Kadar Çok Seyahat Edebiliyorsun Selim?


Şu fani ömrümde ‘Nasılsın?’ sorusundan çok bununla karşılaşmış olabilirim. Bunun bir de dile getirilemeyen, yüze söylenemeyen versiyonu var, ‘Nereden buluyor bu kadar parayı?’ diye.
Aklınıza başka bir şey gelmesin, iyi niyetle yazıyorum bunu. Ben de soruyordum çünkü bazen. Özellikle de ‘Hiç param yok, öldüm bittim.’ diye sürekli ağlayanların para harcama konusunda nasıl bu kadar sınırsız ve ölçüsüz davranabildiklerini hala bazen anlamakta zorlanıyorum. Ama zamanla gördüm ki, ‘seyahat etmek’ kavramını hayatında doğru yere ve doğru parametrelerle koyarsan, her şey mümkün.

Ben şimdi size zamanla kendim deneyimleyerek öğrendiğim ve seyahat etmeyi hayatımın merkezine yakın bir yere konumlandırmamı sağlayan bazı küçük taktikleri anlatacağım. Tabii ki bu konuda uzmanlaşmış çok değerli insanlar var, bloglarda, dergilerde, televizyonda, çeşitli internet mecralarında önemli detayları paylaşıyorlar. Yani sorunuz 'Nasıl ucuza bilet alabilirim?' ise, aslında bunun cevabı çok değişken. Onları saygıyla selamlayıp, benim için en kıymetli ayrıntıyı en başa yazarak başlamak isterim:
Seyahat etmenin sizin için ne demek olduğunu kendinize doğru tanımlayarak başlayın. Yeni yerler keşfetmek mi, yeni insanlar tanımak mı, sadece biraz uzaklaşıp kafa dinlemek ki, sosyal medyaya fotoğraf üretmek mi, yemek içmek mi? Sonrasını planlamak biraz daha kolay olacak.




Seyahat etmenin parayla, pulla, zamanla ilgisi yoktur. Yani vardır elbette ama o kadar da yoktur. Aslında merakla ve ufukla ilgisi vardır, mantıkla ilgisi vardır, akıllı olmakla ve doğru planlamayla ilgisi vardır. Fırsatları iyi takip etmekle ve niyetlenmekle ilgisi vardır. Ve en çok da seçmekle ilgisi vardır. Kimileri mala mülke yatırım yapmayı seçerken, sen kendine yatırım yapmayı seçersin. O da haklı kendince ama sen de haklısın. Sen de bazı şeylerden vazgeçiyorsun bunu yaparken, hiçbir şey oturduğun yerde altın tepside sunulmuyor. Uğraşıyorsun, emek veriyorsun, çabalıyorsun. Önce sen de hayatını kazanmaya, evini geçindirmeye çalışıyorsun. Belki biriktiriyorsun, belki eline geçeni önce bu kumbaraya atıyorsun. Belki de hayatındaki şımarıklık hakkını böyle kullanıyorsun. Ya da kimbilir, bazen de hayatından çalınan çocukluğunu, gençliğini yerine koymayı deniyorsun yavaş yavaş. Bilemezsin, bilemezler. İşte bu sebepten en çok; kimse kimseyi yargılamamalı, kimse kimseye haksızlık etmemeli. Herkes kendi yolunda, herkes kendi doğrularında başkalarına omuz atmadan, yolun keyfini çıkartarak yürümeli. #hayat #seyahat
A post shared by Selim Karakaya (@selimkarakaya) on


Daha önce Amerika seyahati ile ilgili uzun bir ayrıntılar dizisi anlatmıştım ve oradaki bilgiler çok ilgi gördü. Eğer aklınızda öyle bir seyahat varsa sizi şu sayfaya alalım.

Seyahat etmeye niyetlenildiğinde en büyük iki masraf kalemi ulaşım ve konaklama oluyor. Ben burada uçuş maliyetlerini azaltabilecek deneyimlerimi ‘doğru faydalanmak’ konseptiyle detaylandırmak istiyorum. Anlatacağım şeyler başta hepinize tanıdık gelebilir ama ben onlardan farklı ve doğru faydalanmak için ne yapabileceğinizi anlatacağım. Özellikle paragraf sonlarında önemli notlar olacak.



1. Seyahat Arkadaşından Doğru Faydalanmak. Ya da Yalnızlıktan…
Yalnız seyahat edilir mi? Kiminle seyahate çıkılır?

Yalnız olmanın da, biriyle ya da bir grupla seyahat etmenin de hem maddi olarak hem de programlama açısından artıları da eksileri de var. Bu tamamen size ve o seyahatten beklediklerinize bağlı.
Her şeyden önce eğer yalnız olmayacaksanız, seyahat arkadaşınızı doğru seçin. Bu en önemli hayat dersi olabilir. Ve inanın, seyahatinizin detaylarından yapacağınız harcamalara kadar tüm ayrıntılar bu noktadan başlıyor. Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın lütfen; iyi bir arkadaşınız, sevgiliniz, eşiniz, hatta aile bireyleriniz bile sizin için doğru yol arkadaşı olmayabilir. Normal hayatınızdaki vazgeçilmeziniz olan biri seyahate çıkmak için yanlış kişi olabilir, bu çok doğal. Bunu doğru tespit edin, doğru tanımlayın, doğru anlatın ve ona göre yola çıkın. Evet, bence birinci maddeye yazacak kadar önemli bu.

2. Gidilecek Yerler Listesinden Doğru Faydalanmak. Peki ya Kampanya Biletlerini İade Etmek?
Seyahat listesi nasıl yapılır? Kampanya bileti nasıl iade edilir?

Elinizde (ya da aklınızda) kabaca bir ‘Gitmek İstediğiniz Yerler Listesi’ ve olası tarih aralıkları hep bulunsun. Havayolları bazen çok iyi kampanyalar yaptığında daha uygun fiyatlı biletler çok hızlı tükeniyor ve hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Ya da bir heyecanla uygun fiyatlı görerek satın aldığınız bilet oruç tuttuğunuz Ramazan ayına, bir sınav tarihinize, aile bireyleri için önemli bir organizasyona ya da bir seçim gününe rastlayabiliyor. İnanın ki, iyi kampanya görünce insan her şeyi doğru analiz edemeyebiliyor ve ucuz biletler bitmeden almak için acele edince hatalar olabiliyor. Ve unutmayın ki, çoğunlukla kampanya biletleri iadesiz oluyor ya da iptal, değiştirme, açığa alma gibi işlemler mantıksızlaşabiliyor. İşte bu yüzden, önceden hazırlanmış bir “potansiyel seyahat takvimi” işinizi çok ama çok kolaylaştırır.

Buraya bir not ekleyeyim.
Elbette istisnalar olabilir ama ‘Bilet Açığa Alma’ ya da ‘Açık Bilet’ gibi uygulamalar bu tür çok ucuz kampanyalarda tam bir kandırmacaya dönüşüyor. Hem THY, hem de Pegasus’la yaşadığımız deneyimlerde gördük ki, kullanamayacağımız bir kampanya biletini açığa alıp daha sonra başka tarihli bir bilete çevirmek, sıfırdan alacağınız yeni biletten daha pahalıya geliyor. Benim tavsiyem, kampanya biletini bir sebeple kullanmayacaksanız müşteri hizmetlerini arayın ve iptal işlemi yapın. Arayın dememin bir sebebi var. Çoğunlukla bu biletler ‘iadesiz’ diye satıldığı için internet sitesinden işlem yapamayacaksınız. Keza Müşteri Hizmetleri yetkilisi de size ‘Efendim, bu kampanya bileti olduğu için iade edilemiyor.’ diyecek. Siz de sakince ‘Biliyorum, iptal edip alan vergilerimi almak istiyorum’ diyeceksiniz. Zaten kampanya biletlerde ücretin yarısı kadarı alan vergisi oluyor, hakkınızı alın elbette.

Önemli bir detay;
Eğer gidiş-dönüş bilet aldıysanız ve ilk parkurun uçuşunu gerçekleştirmediyseniz, yani gidiş biletini kullanmadıysanız, dönüş biletiniz de iptal oluyor. Yasallığını bilmiyorum açıkçası, belki bu durumda kalıp hakkını arayıp çözüm bulanlar vardır ama prosedür böyle. Dolayısıyla bu bahsettiğim iptal işlemini gidiş dönüş biletiniz varsa yapmayın, bırakın tek yön yansın.

3. Erken Bilet Satışlarından Doğru Faydalanmak. Risk Var mı?
Erken uçak bileti almak riskli mi?

Bazen çok çok uygun fiyatlı biletler çok erken satışa çıkıyor. Dünyanın ve ülkemizin ekonomisindeki değişkenlikleri görüp de buraya bilet fiyatı yazmak anlamsız olabilir elbette. Ama bazen bundan aylar sonrası için öylesine uygun fiyatlı biletlerle karşılaşılıyor ki, böyle durumlarda ‘Kullanırım muhtemelen ama yanarsa da sağlık olsun, ne yapalım’ diye düşünerek o biletlerden almak mantıksız olmuyor.

Örneğin Pegasus, Türkiye’de uçuşlarına yeni başladığında bir kahve parasına (abartmıyorum, gerçekten öyle) yurtiçi biletler satmıştı. Önümdeki bir yıl için çeşitli haftasonlarına gidiş dönüş biletler almıştım ve neredeyse tamamını kullanabilmiştim. Bu tür risklere girin, çekinmeyin. Tabii ki gitmeniz riskli olacak olan yüksek rakamlı Amerika uçuşundan bahsetmiyorum, o kadar da ayrıntı vermeye gerek yok değil mi?
(Gerçi Amerika demişken, yaklaşık 1 yıl öncesinden neredeyse yurtiçi gibi inanılmaz ucuza THY Amerika gidiş-dönüş bileti de almışlığım var zamanında. Yanarsa da kısmet demiştim, yanmadı neyse ki.)

4. Mil Programları ve Kredi Kartlarından Faydalanmak. THY Miles and Smiles ve Pegasus BolBol İşe Yarıyor mu?
Hangi mil kartını almalı? Hangi mil programı daha avantajlı?

Havayollarının uçuş programlarına mutlaka üye olun (ki ücretsiz zaten bu üyelikler) ve mümkünse anlaşmalı ya da mil kazandıran kredi kartları kullanın.
Çeşitli kredi kartları ve mil programları var malum. Araştırın, size en uygun olanı tespit edin. Zaten harcama yapıyorsunuz, bari bir işe yarasın. Kart karşılaştırmalarını çok iyi yapan siteler var, kolayca bulabilirsiniz. Sadece güncel olmalarına dikkat edin. Yıllık aidatlar gibi rakamlar dengeleri çok farklılaştırabiliyor. Buraya bir link vermiyorum çünkü çok hızlı değişen bir sektör. Ayrıca mil programları da zamanla çok başkalaşabiliyor. 

Sözgelimi, Türk Hava Yolları Miles and Smiles Programı artık o kadar saçma bir hal aldı ki (evet, bilerek saçma diyorum), mesela mil+para ödeyerek alacağınız bir bileti doğrudan satın aldığınızda daha az para ödediğiniz bile olabiliyor. Kulaktan dolma bir yorum yapmıyorum, kendim bizzat defalarca şahit oldum. THY milleri ile bilet almak, iyi bir rota yakalamadığınızda maalesef oldukça anlamsız.

Peki ne yapılacak o millerle?

- Bilet aldığınızda biraz uzun sürecek bir uçuştaysanız ‘business upgrade’ yapın.
- Amerika ya da Uzak Doğu gibi seçenekler için yeterince miliniz varsa business ödül bilet alın.
- Shop and Miles sitesine girerek millerinizi alışverişte değerlendirin.

Pegasus, eski programı Plus’ı bir süre önce Pegasus BolBol’a çevirdikten sonra onda da benzer bir durum yaşandı. Ama nispeten daha mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Puan kazanmak biraz zorlaşmış ve kafa karıştırıcı bir hale dönüşmüş olsa da, yine de işe yarıyor çünkü sonuçta ödeyeceğiniz rakam üzerinden puanlarınız doğrultusunda bir miktar indirim alıyorsunuz. Hatta şöyle güzellikler de var; bir kampanyadan faydalandınız ve ücretsiz bir bilet hakkınız oldu. Bu hakla para ödemeden biletinizi aldınız ve uçuş öncesi online checkin yaptınız. Pegasus bunun için bile size puan, yani aslında para veriyor. Güzel hareket.
(Güncelleme: Sanırım durumu farkettiler, artık kampanya bileti işlemlerinden puan kazanılmıyor.)

Mil toplamakla ilgili güncel kampanyaları takip etmenizi de öneririm. Hatta bunun için Bonusflaş gibi uygulamaları indirip bildirimleri açık tutmanız ya da tanıtım bültenlerine abone olmanız faydalı olur. Çeşitli kredi kartları, havayollarının mil programlarıyla birlikte ‘Restoranlarda bu akşam 150 TL harcamaya 300 mil’ gibi kampanyaları zaten bolca yapıyorlar, bunları takip edin. Ya da sözgelimi yakın zamanda bir elektronik harcama yapacaksanız ve acil değilse, bir süre bir kampanya bekleyebilirsiniz.

Ama aslında şöyle bir örnekle çok mantıklı harcamalar da yapabileceğinizi anlatmak isterim:
Diyelim ki evinizin yanında Migros var ve zaten ufak tefek alışverişinizi düzenli olarak oradan yapıyorsunuz. Telefonunuza bir mesaj geldi ve diyor ki ‘Migros’tan 300 TL harcamaya 500 mil!’. İyi hoş da, ben şimdi gidip 300 TL niye harcayayım?
(Aslında bunun da bir cevabı var, son kullanım tarihi yakın olmayan ve hemen alınması gerekmeyen çamaşır deterjanı, temizlik malzemeleri, konserve gıdalar, bakliyat gibi ihtiyaçlarınızın listesini tutup, böyle zamanlarda topluca alıp stoklayabilirsiniz. Ama bu stresi yaşamak istemediğinizi ya da bu kadar “kasmak” istemediğinizi varsayalım.)
Migros’a gidiyorsunuz, ücretsiz bir Hediyemkart alıyorsunuz, 300 TL yüklüyorsunuz ve daha sonra Migros’tan ne zaman harcama yapmanız gerekirse o kartı kullanıyorsunuz. (Güncelleme: Artık dijital hediye çekleri var.) Ya da mesela ara ara Koton’dan alışveriş yaptığınızı düşünelim. Bir kampanya olduğunda Koton’a gidip hediye kartı alıyorsunuz, kampanya tutarı kadar yükleme yapıyorsunuz ve bu sayede birden o kadar harcama yapmadığınız gibi ihtiyacınız oldukça o karttan parça parça harcama yapabiliyorsunuz ve aynı zamanda mil kampanyasından da faydalanmış oluyorsunuz.

5. Uçuş Kategorilerinden ve Fiyatlandırmalardan Doğru Faydalanmak.
Hangi kategoriden uçak bileti almalı?

Havayolları Süpereko, Kampanya, Promosyon gibi isimlerle valizsiz, yemeksiz paketleri oldukça ucuza satıyorlar. Bunlardan faydalanın.
Ben çoğunlukla yurtdışı biletlerini alırken gidişte valiz seçmiyorum, dönüşe ekliyorum. Hatta açıkçası, burada pahalı olan bazı ürünleri yurtdışındaki marketlerden alıp aslında iyi bir maliyet hesabı da çıkarıyorum.

Basit bir örnek vereyim.
Makarna seven bir insanım ve tabii ki evde parmesan peyniri bulunduruyorum her zaman. Ama bu peynir bizde gerçekten çok pahalıya satılıyor be maalesef iyi kalitede çok bulunamıyor. İtalya’ya gidiyorsam, herhangi bir markete gidip oldukça uygun fiyatlara 3-4 tane parmesan alıp bavula koyduğumda esasında sadece ek bagajın değil, uçuşun bile maliyetini çıkardığım olabiliyor. Fizibilite güzel bir kavramdır.
Bu arada bagaj ekleme gibi işlemleri de havaalanında değil, önceden yapıyorum ve daha ucuza malediyorum. Vaktim varsa evde bir sandviç hazırlayıp yanıma alıyorum, havaalanında ya da uçuştaki fahiş fiyatlardan kurtuluyorum. Bunlar zor şeyler değil.

Ve bir not; lütfen havaalanında checkin işlemi yaparken görevlilere iyi davranın. Zaten iyi davranın, o ayrı ama gülümsemenin gücünü lütfen unutmayın. Birkaç kilo valiz fazlası için ek ücretlerle ya da valiz-çanta eşya aktarımıyla uğraşmaktan kurtulursunuz.

6. Anlık Fiyat Değişkenliklerine Karşı Tarayıcılardan ve Uygulamadan Doğru Faydalanmak.
Uçak bilet fiyatları neden değişiyor?

Kampanya döneminde veya bilet fiyatlarına çok fazla baktığınız anlarda sistemde anlık fiyat yükselmeleri oluyor. Bu konuyla ilgili havayollarının işgüzarlık yaptığı ve siz sayfada başka tarihlerdeki biletlere bakıp geri döndüğünüzde sayfanın tarihçesinden yeniden geldiğinizi anlayıp fiyat yükselme durumu var, bu artık bilinen bir gerçek. Böyle durumlarda tarayıcınızın geçmişini temizleyebilir ya da başka bir tarayıcıdan tekrar bakabilirsiniz.

Ama iyi niyetli durumlar da var. Basitçe anlatalım.
Örneğin seninle aynı anda biri de o bilete bakıyor. Son uygun fiyatlı bilet, o anda o kişi işlem yapmakta olduğu için ona rezerve edildi ve sen bakınca başka promosyonlu bilet kalmadığı için bilet fiyatı yükseldi. Belki bir 10 dakika oyalandıktan sonra o vazgeçecek ve bilet yeniden boşa çıkacak, fiyatı düşecek. Ya da sen birkaç aşama ilerledin, aslında farkında değilsin ama o bilet sana 20 dakikalığına kilitlendi. (Örneğin aslında sen işlem yapmadığını düşünüyorsun ama Pegasus’ta Biletlerim sayfasına gidiyorsun ve biletin 20 dakika kadar senin için tutulduğunu görüyorsun.)
Böyle durumlarda, sadece birkaç dakika önce daha uygun bileti gördüyseniz ve bilet fiyatı yükseldiyse, 15 dakika kadar sonra tekrar bakın. Muhtemelen yine aynı fiyata düştüğünü göreceksiniz.
Tabii ki bu kural değil, gerçekten de yoğun bir ilgi olmuş ve ucuz biletler hemen satılmış da olabilir, kısmet.

7. Aynı Güzergahın Alternatif Rotalarından Doğru Faydalanmak.
Venedik ucuz uçak bileti nasıl bulunur?

Bazı rotalarda alternatiflere yönelebilirsiniz. Örneğin, Türkiye’den Venedik uçuşları gerçekten çok çok pahalı. Ama onun yerine çok uygun fiyata Bologna’ya uçup, oradan trenle kısa sürede ve uygun fiyata Venedik’e geçebilirsiniz. Ya da yüksek fiyatlı Kotor yerine Tiran’a gidip araba kiralayabilirsiniz. Mesela Ankara’dan Lviv’e gitmek istiyorsanız, fiyatları çok yükselten Ankara-İstanbul-Lviv aktarmalı uçuşu yerine, uygun fiyatlı Ankara-Kiev uçuşu alıp, Kiev’den Lviv’e trenle geçebilirsiniz. Maliyetlerin ne kadar farkedeceğine inanamazsınız!

8. Alternatif Havayolu Firmalarından Doğru Faydalanmak.
İstanbul'a hangi havayolları uçuyor?

Genelde hep THY ve Pegasus’tan bahsetmiş gibi oldum. Haliyle Ankara özelinde en yoğun kullandığımız ve seçenekleri bulduğumuz havayolları bunlar. Ankara’da da Ukrayna Havayolları, Qatar Airways, Lufthansa gibi seçenekleri kullanıp, onların ülkelerinden aktarmalarla dünyanın birçok noktasına ulaşabilme şansınız var.
Ama özellikle İstanbul, dahası İzmir, Antalya ve Bodrum gibi birçok merkez için Wizzair’dan EasyJet’e kadar çok sayıda ülkenin ucuz havayolları seferler düzenliyor. Gitmeyi planladığınız ülkenin ucuz şirketlerinin de İstanbul uçuşu olup olmadığına mutlaka bakın.
Ama tabi bu şirketlerden bilet alırken kuralları çok dikkatli okuyun. Bırakın bagajı, kabine alacağınız çanta için bile ekstra ücret ödemeniz gerekebilir. Yine de daha makula gelecektir muhtemelen.

9. Alternatif Satış Kanallarından Doğru Faydalanmak.
Uçak bileti en uygun nereden alınır?

Başta Skyscanner olmak üzere ‘çeşitli havayollarının biletlerini çeşitli satış sitelerinden toplayan’ uygulamalara mutlaka bakın. Aslında Pegasus’un son aşamada uyguladığı yüzde 30 gibi indirimleri orada göremiyorsunuz ama yine de karşılaştırma olarak fikir veriyor. Ya da normalde hiç bilemeyeceğiniz, bulamayacağınız, güvenemeyeceğiniz sitelerden haberdar olup faydalanabiliyorsunuz.

Örnek geliyor elbette;
Skyscanner üzerinden Ankara-İstanbul-Budapeşte gidiş dönüş bileti araması yapıp, bir THY biletini Yunanistan’daki bir acenteden THY’nin kendi sitesinden bile çok çok daha ucuza aldığımız oldu. Gittik, döndük, kredi kartı bilgilerimiz çalınmadı, biletiniz yok denilmedi, dolandırılmadık. Herşey yolundaydı. Tabii ki son aşamada EkşiSözlük ve benzeri yerlerden acenteyle ilgili yorumlara baktık. Araştırmaktan çekinmeyin.


10. Ve En Önemli Madde. Havayolu Kampanyalarından Doğru Faydalanmak.
Uçak bileti kampanyaları ne zaman olur?

Bazı kampanyaları doğru anlayıp doğru analiz etmek gerek. Bunu bir örnekle anlatmak istiyorum.
Pegasus’un (muhtemelen artık bizim gibiler yüzünden yapmaktan vazgeçtiği!) 1+1 kampanyası efsanedir.
Pegasus bu kampanyada diyor ki; 'benden 1 yurtiçi bileti aldığında şu aya kadar istediğin zaman kullanabileceğin 1 bilet bedava. Aynı şekilde, benden 1 yurtdışı bileti aldığında şu aya kadar istediğin zaman kullanabileceğin 1 adet bilet bedava.'
Yaptığımız şeyin yaşanmış örneği şu (fiyatları orantısal düşünün, şu anda çok farklı olabilir elbette):
Yurtdışı en ucuz güzergahlara bakıyoruz, Ankara-Kiev biletinin yaklaşık 150-200 TL olduğu günü yakalıyoruz. Kaldı ki, haftaiçi rahatlığınız varsa çok çok ucuza bilet bulabiliyorsunuz, biz çalışma hayatı doğrultusunda örnekleyelim. O bileti ve dönüşü aldık. Elimizde iki adet biletimiz var ve haftasonu Ukrayna’ya gidiyoruz, oldukça ucuz ve şahane bir şehirde hesaplı bir haftasonu gezmesi yaşıyoruz. Ardından +1 haklarımızın kodları geliyor. Sınır yok, istediğiniz yere gidebilirsiniz. Elbette bu durumda normalde bizim için biraz pahalı olacak yerlere bakıyoruz ve bir haftasonu Amsterdam gidiş dönüş biletleri bulup kodlarımızı kullanarak hiç para vermeden alıyoruz. Ya da normal dönemde biletlerin çok pahalı olduğu ve Pegasus’unda uçtuğu Kazablanka gidiş-dönüş biletlerini bedava alıp Fas’ı da görebilmiş oluyoruz.
Bunu iki kişi yaptığımızda yaşanmış olan durumun sonucu şu oluyor: Toplamda 2 kişi sadece 700 TL’yi bulmayan biletle iki yurtdışı seyahati gerçekleştirdik. Kullandığımız sadece Amsterdam uçuşunun bile parasal karşılığı 4500 TL civarındaydı.
Kampanya döneminde yine ucuz olan mesela bir de Ankara-Odessa uçuşunu ekleyin buna ve yeni bedava uçuş kodları alın. Rakamsal karşılaştırmayı siz yapın artık.
Kaldı ki biz Ankara’da olduğumuz için yurtdışı direkt uçuş seçeneğimiz kısıtlı, İstanbul’daysanız çok daha ucuza çok daha fazla seçenek bulabiliyorsunuz.

Yani, bir haftasonu şımarıkça Amsterdam’a gidip, bir gece kalıp dönüyorsak bu sınırsız zenginliğimizden değil, akıllıca davranmamızdan! :)

Yine bir not ekleme zamanı:
Bu tür kampanyalarda lütfen kuralları çok dikkatli okuyun. Bir katakulli olacağından değil, doğru anlayıp doğru uygulamak için. Örneğin, bu kampanyada tüm biletlerin tek tek alınması, ya da gidiş dönüş değil, parkurlar için ayrı ayrı alınması gerekebiliyor. Bedava bileti bayram tatili gibi zamanlarda kullanamıyorsunuz ve bu önceden belirtiliyor. Bedava bilet hakkının kullanılması için biletin seyahat tarihinden iki hafta önce alınması gerekiyor gibi ayrıntılar oluyor. Matematiksel bir formül değil ama dikkatlice bakmaya inanın değer.

Tam da yeri gelmişken, Ukrayna seyahati deyince hemen önyargılara koşanlar için zamanında paylaştığım Twitter linkini de buraya bırakayım.


* * *

Umarım işinize yarayacak ayrıntılar bulabilmişsinizdir. İşin özü, bu yazı için son güncellemeleri yaptığım Mart 2012’de Euro kurunun korkutucu tablosu ve maalesef ülkemizin hepimizi etkileyen ekonomik durumu sebebiyle yurt dışına seyahat etmek biraz şımarıklık gibi görünüyor. Ama inanın, abartmıyorum, biz iki kişi bu seyahatlerimizi neredeyse birçok ortalama gelirli insanın buralarda birkaç gecede harcadığı bütçelere yapabiliyoruz. Bir terazimiz var, keşfetme bütçemizi çoğunlukla bu seyahatler için değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir farkımız varsa, erken ve iyi planlamanın yanında, biraz araştırma diyebiliriz. Çünkü her şey aslında hayatın bir aşamasında bir arama motoruna ucuz uçak bileti yazmakla başlıyor! 

Ve aslında lütfen yerinizde kalmayın, hareket edin, keşfedin. Her maliyete keşfedilebilecek rotalar var, önyargılı olmayın.
Adım atın.
Hayatınız değişecek.